Mijn inspiratiebronnen voor het seizoen 2009 - 2010 zijn o.a. Piet Mondriaan (1872 - 1944), Winslow Homer (1836 - 1910) en Andrew Wyeth (1917 - 2009).

Mondriaan is gestart net zoals Homer met realistische (romantische) landschappen. Maar heeft in zijn ontwikkeling de sprong gemaakt van realistisch naar abstract. Het landschap is niet meer herkenbaar en het schilderij bestaat uit primaire en heldere kleuren in abstracte lijnen en vlakken. Vooral deze sprong van realisme naar super abstract spreekt mij erg aan. Het weglaten van alle overbodige details.

 

Winslow Homer is een Amerikaans schilder, die in zijn landschappen vooral de natuur zelf opzocht. Hij werkte op een romantische en realistische wijze, met expressionistische kleuren. Terug naar de natuur. Vooral dat kleurgebruik spreekt me erg aan.

Andrew Wyeth is een Amerikaanse realistische schilder met veel oog voor detail in het landschap. Hij gebruikt vooral aardse kleuren en schildert met een erg droge kwast. Misschien moet je om goede abstracte landschappen te kunnen schilderen wel starten met het zo exact en gedetailleerd mogelijk (na)schilderen van deze landschappen.